Erasmus+

 A Debreceni SZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az Erasmus+ pályázat keretében 4 év alatt kettő sikeres mobilitási projektet valósított meg.

A 2016-1-HU01-KA102-022605-ös pályázaton elnyert 29.734 € -nak köszönhetően iskolánk 2 x 8 tanulója 4 hetes vendéglátás gyakorlaton vett részt Németországban, Thüringiában 2016 novemberében és 2017 szeptemberében.

A 2017-1-HU01-KA102-035262 számú Erasmus+ pályázat 43.044 eurója 2 x 12 tanuló 4 hetes szakmai gyakorlatára biztosította a költségeket Thüringiában 2018 és 2019 márciusában. A kedvezményezettek között 4 fő pék, 4 fő logisztika és 16 fő vendéglátás képzésben részt vevő diák szerzett külföldi szakmai gyakorlatot.

A diákok párosával kerültek kihelyezésre és az alábbi helyszíneken töltötték gyakorlatukat:

· Waldhotel Berghof (Luisenthal) 4 alkalommal

· Hotel & Restaurant Waldschlösschen (Nebra) 3 alkalommal

· Hotel Jägerklause (Schmalkalden) 2 alkalommal

· Storch-Ciret Logistics GmbH (Berka) 2 alkalommal

· Hotel Rennsteig (Masserberg) 1 alkalommal

· Hotel Linderhof (Erfurt) 1 alkalommal

· Hotel und Restaurant „Zur Kaiserpfalz” (Wohlmirstedt) 1 alkalommal

· Röhn-Feeling Jugend-Freizeit Hotel (Bernshausen) 1 alkalommal

· Hotel Rezidenz (Bad Frankenhausen) 1 alkalommal

· Berg und Jagdhotel (Ilmenau) 1 alkalommal

· Forsthaus (Thiemsburg) 1 alkalommal

· Brauhaus zum Löwen (Mühlhausen) 1 alkalommal

· Hotel Rodebachmühle (Georgenthal) 1 alkalommal

A vendéglátós diákok aktívan részt vettek a szálloda mindennapi életében. A konyhában mosogattak, zöldséget, gyümölcsöt hámoztak, ételeket, desszerteket készítettek, segítettek az étteremben az asztalok megterítésében, a terítékek leszedésében, a felszolgálásban, a rendezvények lebonyolításában. A szállodai részen szobákat takarítottak illetve a minibárok feltöltését végezték.

A pékek különböző tésztákat, tortákat, süteményeket és pékárukat készítettek, illetve besegítettek a konyhai és éttermi feladatok elvégzésébe is.

A tanulók munkaidejét mindig a vendéglétszám és a rendezvények jellege határozta meg. Napi 8 óránál többet nagyon indokolt esetben dolgoztak. Az ötnapos munkahét mellett 2 szabadnapot kaptak.

A logisztikusok alapvetően komissióztak, címkéket ragasztottak, árut mozgattak, csomagoltak, expediáltak, megismerkedtek az áru kigyűjtő és raktárirányítási programmal illetve az adminisztrációs tevékenységgel is.

A diákok a szabad napokon igénybe vehették a szállodák wellness szolgáltatásait, megtekintették Erfurt és a környék nevezetességeit. Az első csoport részt vett az Erfurti Karácsonyi Vásárban is. Az utolsó kettő csoport tanulói Passau és Nürnberg nevezetességeivel is megismerkedtek, miután ebben a két városban egy-egy tranzitszállás is beiktatásra került az oda illetve visszaúton.

A projekt keretében Valnerovicz Emese mind a 4 alkalommal kísérő tanári tevékenységet végzett. Három alkalommal került sor monitoring látogatásra melyek során Lilik István az iskola igazgatója és Albert László a projekt koordinátora a kísérő tanárral együtt személyesen is meggyőződtek a diákok munkavégzésének körülményeiről és az SHW cég képviselőjével együtt értékelték a tanulók addigi teljesítményét.

A német fél a diákokkal maximálisan elégedett volt, több diákot visszavárnak a nyár folyamán. Egy tanulónak ösztöndíjat ajánlottak arra az esetre, ha tanulmányait Németországban kívánná befejezni.

Az Erasmus+ projekt nagyszerű lehetőséget biztosított az elméletben tanultak gyakorlati elsajátítására és a német nyelv gyakorlására. A projekt végén a megszerzett kompetenciákról minden diák Europass mobilitási igazolványt kapott, melyeket a szalagtűző és ballagási ünnepség keretében adtunk át.

Az SHW képviselői is elégedettek voltak az iskola Erasmus+ Team tagjainak munkájával, és nyitottak a további együttműködés iránt.

Az Erasmus+ projekt 4 évének összegzését és a legjobb fényképeket a mellékelt ppt-ken lehet megtekinteni.

szabadi

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot