A fiatalok számára a szakképzés életpályát kínál Debrecenben

 A Debreceni Szakképzési Centrum szeptemberi kezdéssel felvételt hirdet azok számára, akik érettségi vizsgát tettek és szakmát szeretnének tanulni, vagy már elsajátítottak egy szakmát, de szeretnének még egyet szerezni. Kifejezetten a 25 év alatti fiatalok számára nappali rendszerű 1 és 2 éves képzési lehetőségek nyílnak meg.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: nagyon sok diák érettségivel a kezében bizonytalanul keresi a jövőjét. Számukra kínál lehetőséget a Debreceni Szakképzési Centrum. A kancellár hangsúlyozta: Debrecen gazdasága dinamikusan fejlődik, a kis- és közepes vállalkozások, illetve a multinacionális cégek folyamatosan keresik a motivált, jól képzett szakembereket. A fiatalok számára tehát a szakképzés életpályát kínál Debrecenben.

A szakképzési centrum 11 intézménye mintegy 1000 helyet hirdet 14 ágazatban és 41 szakmában, egyszerűsített felvételi eljárásban. A képzésekről honlapunkon, ide kattintva tudnak tájékozódni. A fiatalok június 30-ig tudnak jelentkezni, pótjelentkezésre augusztus 27-ig, illetve szeptember 15-ig lesz lehetőségük. Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével tudnak.

A kancellár kiemelte: technikusi szintű szakmákat, illetve szakképző iskolai szakmákat is kínálnak az érdeklődőknek.

Technikusi szakmák esetében a képzési idő 2 év. Az első félévben az ágazati alapoktatásra kerül sor, a további félévekben pedig a szakmai oktatásra, duális képzési lehetőséggel. Az első félévben tehát még nem szakmát, hanem az ágazat egészét ismerik meg a fiatalok. Közismeretet (magyar, matematika, történelem) már nem tanulnak a diákok, itt a szakmatanulás áll a középpontban. Mindenki, aki bekapcsolódik a képzésbe és az első szakmáját tanulja, ösztöndíjban részesül, a duális képzésben résztvevők pedig munkabért kapnak.

A szakma elvégzése után a fiatalok el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, vagy tovább léphetnek a felsőoktatásba. Technikusi oklevéllel a kezükben óriási lépéselőnybe kerülnek, hiszen már szakmai tapasztalattal lesznek felvértezve, illetve a felvételi eljárásban plusz pontokat is kapnak, ha szakirányban tanulnak tovább.

A kancellár arról is beszélt, hogy a szakképző szintű képzésekre azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek egy szakmával, itt nem feltétel az 

érettségi. Tehát, ha valaki elsajátított már egy szakképző iskolai szakmát, szerezhet még egyet. Példának okáért, ha valaki már kőműves, tanulhat még egy burkoló szakmát is, teljesen ingyen. Ezek a képzések is 2 évesek és itt is ágazati alapoktatással indul a tanulás.

A kancellár kiemelte: széles képzési kínálattal – a gépészettől az informatikán át egészen a szépészetig – várják a 25 év alatti diákokat. Tirpák Zsolt hozzátette: olyan képzéseket hirdetnek, amelyek illeszkednek a gazdaság igényeihez és a munkaerőpiacon pénzre válthatók.

A csütörtöki sajtótájékoztatón bemutatkozott a Debreceni Regionális Független Vizsgaközpont is, amely a Debreceni Szakképzési Centrum szervezeti egységeként, 2020. július 1-jén jött létre, a szakképzés új rendszerének egyik fontos elemeként. Az elmúlt hónapokban komoly előkészítő munka zajlott a háttérben, hiszen a központ az akkreditációs eljárásra készült. Ezt követően a központ szakmai és képesítő vizsga megszervezésére lesz jogosult. Kovács István, a vizsgaközpont vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: ez azt jelenti, hogy a jövőben a szakmát tanuló diákok az oktatást követően egy tanúsítványt kapnak az iskolától, vizsgázni viszont már nem ott fognak, hanem a független vizsgaközpontban. A szervezeti egység vezetője arról is beszélt, hogy az akkreditálás után csaknem 300 képzésre fognak vizsgáztatási jogosultsággal rendelkezni.

A vizsgaközpont Debrecenben 11 szakképzési intézményben, illetve a vizsgapartnerek révén számos további helyszínen szervez majd szakmai és képesítő vizsgákat.

Kovács István kiemelte: magasan képzett és motivált szakemberekkel, valamint jól felszerelt vizsgahelyszínek bevonásával arra törekszenek, hogy a náluk vizsgázók szakmai oktatásukat követően minél rövidebb idő alatt bizonyítványt szerezhessenek. A vizsgáztatói feladatok ellátására vizsgabizottsági tagokat, jegyzőket, feladat-fejlesztő szakértőket és lektorokat keresnek. Erről minden szükséges információ megtalálható a Debreceni Regionális Független Vizsgaközpont honlapján, IDE kattintva.

Szöveg és fotók: Szőgyényi Adrienn

A sajtótájékoztatón a Dehír, a HAON, a Cívishír és a DEmedia újságírói is részt vettek, tudósításaikat a linkekre kattintva olvashatják el.

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot