5. éve járok az Irinyibe, magyar-német két tanítási nyelvű osztályba, kereskedelem-marketing osztályba. Idén fogok érettségizni. Az érettségivel együtt szeretném megszerezni a felsőfokú német nyelvvizsgát is. A tanáraim, osztályfőnököm lelkiismeretes munkájának köszönhetően erre minden esélyem meg van. Terveim szerint a szakmámban kívánok továbbtanulni. Versenyszerűen sportolok, atletizálok. Ebben az iskolában még akkor is minden segítséget, támogatást megadtak nekem, segítették a sportolásomat, hogy nem voltam sport tagozatos.

- Tóth Balázs

Idén fogok érettségizni az első sport ágazati szakgimnáziumi osztályban. 4 év alatt nagyon sok fontos ismeretet elsajátítottam, amiket a sport karrieremben is tudok hasznosítani. Terveim szerint egyetemen folytatom tanulmányaimat, valamilyen sportos szakon. Tervezem a középfokú nyelvvizsga letételét is. Az iskolában nagyon szerettem a tartalmas és érdekes diákprogramokat, az érdekes kirándulásokat és fontos volt a tanárok emberségessége.

- Kozma Bettina

Az egész ott kezdődött, hogy ajánlották nekem az Irinyit, de nem igazán érdekelt még akkor, más volt a célom.

Aztán hatodikos lehettem, mikor a csapat társaim ezt a sulit választották. Ők most 11-esek.

Eltelt egy év és nekem is döntenem kellett, hogy merre tovább, de fogalmam sem volt arról, hogy hova.

Egyik edzésen megkérdeztem azoktól, akik ide jöttek, hogy megéri-e felvételiznem?

Azt mondták nekik nagyon tetszik, és hogy adjak egy esélyt. És hát nem bántam meg a döntésemet.

A felvételim sikerült, ezzel bekerültem az Irinyibe. Szeretek idejárni, mert talán itt elkezdtem megtalálni önmagam.

Az osztályom is nagyon jó, SŐT! Hamar be tudtam illeszkedni, lettek új barátaim. A tanárok is közvetlenek segítenek, amiben tudnak.

- Tani Cintia

Kisgyermekkoromtól kezdve, szüleimmel, nagyon sokat utaztunk belföldön és külföldön is. Már ekkor közel került a szívemhez az utazás és a vendéglátás világa és eldöntöttem, hogy felnőtt koromban én is ezzel szeretnék foglalkozni.

Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy az Irinyi középiskolában van turisztika és vendéglátás szak, ezért jelentkeztem ebbe az iskolába.

Nagyon jó ez az iskola, mert 4 év alatt érettségit és szakmát is biztosít és szakmai nyelvtanulásra is van lehetőség. Az érettségi után további szakmai képzést is nyújt az iskola.

Azért szeretek idejárni, mert a szakmai tantárgyak oktatói hamar megszerettették velünk a szakmai tantárgyakat. Az órák szemléletesek, nagyon jó hangulatban telnek. A tanulást segítik az órai szituációs gyakorlatok is, amik nagyban megkönnyítik a tanulást. Az iskolában, az osztályban aktív társadalmi élet folyik. A szórakozás mellett, ilyen volt az elsős avató, iskolai karácsony, a tanulás is főszerepet játszik. Tanulmányi verseny, történelemből, angolból. A város társadalmi életében is részt veszünk, pl. a fogyatékkal élők karácsonya és a nyugdíjasok ünnepségén is részt vettünk. A csapatépítésben a közös tanulmányi kirándulások is sokat segítenek. Unatkozásra nincs idő, nem csak a tanulás, de a szórakozás is minden nap életünk része ebben az iskolában.

- Kiss Nikol

Pályaválasztás előtt álltam, voltam egy pár iskolába nyílt napon, de egyik sem nyerte el a tetszésemet úgy, mint az Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Én egyrészt azért választottam ezt az iskolát, mert bátyám az Irinyibe járt és nagyon sok jót mesélt az iskoláról, és miközben hallgattam azt a sok jót az iskoláról nagyon megtetszett és úgy döntöttem, hogy én is az Irinyi iskolát választom. Olyan szakmát akartam választani, amiből jól meg lehet élni és szeretem is csinálni. Így találtam rá a pék szakmára. Nem bántam meg, hogy így döntöttem, mert mai napig is odáig vagyok az iskoláért. Tapasztalatom szerint erős az iskola, nagyon jó a fegyelem és a társaság is elég jó. Nagyon jó osztályt kaptam, elvagyok velük és nincs semmi gond az osztályommal. A gyakorlat nagyon fárasztó és elég sokat kell dolgozni de, megéri, mert így gyűjtök sok tapasztalatot és így leszek sikeres a szakmámba. Szeretek az iskolába járni, de már szeretném a kezembe tartani a szakmunkás bizonyítványt és a szakmámba dolgozni.

- Kiss Viktória 

Én azért az Irinyi János Szakgimnázium és Szakközépiskolát választottam, mert már a nyílt napon szimpatikus volt az iskola, illetve sok jót hallottam az iskoláról.

Az iskola véleményem szerint kívülről és belülről is szép.

A termek nagyok, és a folyosók szélesek, ami megkönnyíti a közlekedést egyik teremtől a másikig. Az iskola testnevelés és kondi terme is jó, mert bár mind a kettő kicsinek tűnik kívülről, de belülről tágasak és akár a legnagyobb létszámú osztályokkal is kényelmesen el lehet bennük férni.

Az iskola pedagógusai szerintem jók és érdekesen mondják el a tananyagot, továbbá ha nem úgy sikerül a dolgozat, ahogy reméltük, mindig kapunk javítási lehetőséget. Az iskola által kínált képzések közül azért a pék szakmát választottam, mert már gyermekkoromban is szerettem segíteni anyukámnak és mamámnak, amikor valamit sütöttek. Ezen kívül a végzés után el tudom magam képzelni pékként. Az iskolai gyakorlatokon szeretek dolgozni és lehetőségünk van mindent megtanulni a szakma gyakorlati fogásaiból. A gyakorló tanműhely jól felszerelt.

A pék szakmán belül azt szeretem a legjobban, hogy a tésztából nagyon sok tetszetős készterméket tudunk készíteni. Csak a kreativitásunk szab határt.

Összességében szerintem ez egy nagyon jó iskola és örülök, hogy ide járhatok.

- Orbán Sándor

Azért szeretek ide járni, mert jó a társaság és mivel sport szakon vagyok, a felsőbb éves sportolókkal egyből közös hullámhosszra tudtunk kerülni.

És mikor netalán megéheznék, a földszinten lévő büfében megtalálom, ami szem szájnak ingere.

Az udvar tökéletes hely a barátokkal való beszélgetésrés egy kis nyugalomra is.

Azért szeretek még idejárni, mert ez az iskola rendelkezik egy hatalmas tornateremmel, amiben megtalálhatók különböző sporteszközök, és más sportágban is kipróbálhatom magam.

- Német Gergő

Nyílt napon részt vettem több iskolában, és mikor az Irinyihez értem nagyon megtetszett a fogadás és a magatartás a tanároknál illetve a diákoknál. Sok dolog volt az iskolában, amiket sorban bemutattak. Így jelentkezési lapomban első. helyre írtam be az Debreceni SZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskoláját. Mivel sikeresen felvettek engem az iskolába érdemjegyeim alapján, nagyon örültem. Húsipari termékgyártónak jelentkeztem, nagyon sok új szakmai ismeretet megtanultam ebben a szakmában, amiket még nem ismertem. A szakma gyakorlati ismereteit a Hajdúhús 2000 Kft-nél nagyon jó szakemberektől sajátíthatjuk el. Az iskolában kiváló szakmai tanároktól tanulhatjuk meg a szakmai ismeretek elméleti ismereteit. A szakmunkás bizonyítvány megszerzése után szeretnék le érettségizni is De fő szempontból köszönöm az osztályfőnöknek, hogy ilyen kedves volt velünk és érthetően el tudott magyarázni nekünk rengeteg szakmai dolgokat elméletbe és gyakorlatban is.

- Rácz Erik Zsolt

A szakmacsoportom Kereskedelem-marketing. Nagyon tetszik, mert olyan dolgokat tanulunk, amelyeket a jövőben majd a mindennapi életben is jól tudok hasznosítani. Szeretem a németet, itt viszonylag rövid idő alatt jól meg tudom tanulni ezt a nyelvet. A tanulás mellett jut időm a hobbimra is. A tanárok nagyon támogatóak és segítőkészek, hogy minél jobban tudjak teljesíteni a suliban.

- Businszki Blanka

Nagyon szeretem a tanult szakmacsoportomat és emellett itt emelt óraszámban tanulhatom a német nyelvet. Ez azért fontos, mert így jobb lehetőségeim lesznek akár külföldön is elhelyezkedni. 2016 őszén több diáktársammal együtt egy hónapot töltöttem el egy németországi szállodában, ahol sok hasznos szakmai tapasztalatra tettem szert a vendéglátás területén. Az iskolai diákönkormányzat tagjaként és jelenlegi elnökeként elmondhatom, hogy az iskolai napok nagyon jó hangulatban telnek és a programok szervezése mindig izgalmas, érdekes.

- Bakóczy Cintia

Mikor 14 évesen a szüleimmel leültünk kiválasztani, hogy melyik iskolában tanuljak tovább, örültem, amikor megláttam az Irinyiben a két tanítási nyelvű tagozatot.

Nagyon sok olyan lehetőségünk van, amelyek az iskolánkra jellemzőek:

10.-től, ha továbbra is szorgalmasan tanulunk,1 hónapra kimehetünk Németországba is szakmai gyakorlatra.

Ha két tantárgyból német nyelven érettségizünk és az emelt szintű német érettségin jeles eredményt érünk el, német nyelvből felsőfokú nyelvvizsgát is szerzünk az érettségi mellé.

Olyan szakmai tapasztalatokat tud nyújtani nekünk az iskola vendéglátás, turisztika ágazaton, amelyekkel majd a jövőben könnyedén el tudunk helyezkedni.

Most már itt ülök 9. kny-esként az Irinyi padjaiban az osztálytársaimmal, és kis szorongással, de bizakodva tekintek a nem is oly távoli jövő elé. Ebben az iskolában, ilyen tanárokkal megvalósíthatom álmaimat!

- Vachter Dóra

„Amiért szeretem ezt az iskolát”

A Debreceni Szakképzési Centrum Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója vagyok.

Amikor iskolát kellett választani, én elsősorban az Irinyit írtam be. Nekem nagyon szimpatikusnak tűnt az intézmény. Szeretnék a gyerekekkel foglakozni, és valójában azért is választottam ezt az iskolát, a tanulmányaim befejezése után kisgyermekgondozó szakmát szerzek. Az általános iskola nyolcadik évfolyamán még úgy gondoltam, hogy az ottani barátaim maradnak meg, de nem így történt. Az első hónapban féltem, hogy mégis milyen lesz az iskola, hogy fogom érezni magam, vajon lesznek-e új barátaim. Feleslegesen aggódtam, hiszen az általános iskolás barátaim helyét átvették az új iskolában szerzett barátok, osztálytársak, ismerősök. Pár hónapja járok ide, és nagyon jól érzem magam. Tanáraim kedvesek, segítőkészek. Osztálytársaimmal és évfolyamtársaimmal egyaránt jóban vagyok, tetszik az iskolaközösség.

Szeretném, hogy az itt megtanult dolgok segítsenek abban, hogy jó munkahelyet találjak, vagy tanulmányaimat főiskolán, egyetemen folytathassam.

- Kerti Nóra

Miért is jelentkeztem az Irinyibe? Egy kedves ismerős néni ajánlotta nekem, aki régen itt tanított, ő mesélt az iskoláról. Ez felkeltette az érdeklődésemet. Az iskolában már harmadik éve tanulok.

Az osztályunkban jó a hangulat. Kedvelem az osztálytársaimat is, akikkel mindig összetartunk, ha kell, egymásnak mindenben segítünk.

Tanáraim kedvesek, barátságosak és segítőkészek. Az iskolai rendezvényeken szívesen részt veszek.

A szakom – vendéglátás-turisztika – iránt is érdeklődést mutatok.

 

- Horváth Vanessza Zsanett

Azért jelentkeztem ebbe az iskolába, mert érdekelt a pék szakma. A képzés felülmúlta az elvárásaimat. A szakmai órákon és a gyakorlaton felkészítettek az életre. Megtanítottak rendszerben gondolkozni. Nagyon rendesek az osztálytársaim és a minket tanító tanárok is. Jó az osztályközösségünk, életre szóló barátságokat kötöttem.

- Goda Evelin Mónika  

Az Irinyiről szabadon

Hogy mit adott nekem az Irinyi Szakközép -suli?

Igen, tudom, hogy van hivatalos megnevezése, de nekem így jóval barátságosabb öt év után is.

Anno megszeppent kilencedikesként félve léptem át az bejárati ajtót, ahol azóta igen „kevés” késésben volt részem. Sokat segítettek a táblák, hogy mi merre van, melyik termet hol keressem, erre jól emlékszem.

Sose felejtem el az első osztályfőnöki órámat, ahol be kellett mutatkozni.

Életemben először tartott nekem órát az osztályfőnököm. De nem utoljára.

Azóta úgy gondolom rengeteg kalandban volt részünk, és főképp miatta, mert nagyszerű pedagógus lévén nem hagyta, hogy az okos telefonjaink mögé bújjunk, hanem noszogatott, hogy fedezzük fel a világot, és milyen igaza volt :)
Öt évet rendkívül nehéz pár mondatba belesűríteni, hiszen annyi jó és persze rossz is ért.

Megtanultunk küzdeni, és hajtani, és menni, hogy működjön, találtunk barátokat és ellenségeket, és volt akik szerelmet is.

Habár nem mennék vissza az időbe, hiszen ki akar újra lázadó 14 éves lenni, mégis szeretettel gondolok vissza erre a korszakra. Olyan dolgokat kaptam, amik pótolhatatlanok. Például a vasszigor német órán, ami ma már nem is tűnik olyan rossznak, vagy a darálós irodalom óra, ahol majd leszakadt a karom, vagy az Irinyi nap, ahol vetélkedőről vetélkedőre szaladgáltunk, vagy utoljára a szalagavató, ahol mindenki egy napra „királylány” tudott lenni. Igen, a fiuk is.

Igazából köszönetet akarok mondani minden tanárnak, mert ha beszélgetek az ismerőseimmel, mindig panaszkodnak, hogy a tanár nem túl igazságos velük, míg nálunk azt tapasztalom, hogy minden tanár a maga módján arra törekszik, hogy felkészítsen az életre.

Köszönöm Irinyi, készen állok!

- Szabó Boglárka

Irinyi, az én iskolám

2014, szeptember 1. újabb hadjárat indult az Irinyiben, 30 fős légió vette be a mostani termet, s ad biztos helyet a 30 féle termetnek... a foszfor feltalálójáról kémia órán már hallottam sokszor, az, hogy ő a névadója eme iskolának, megerősíti bennem azt, hogy rátaláltam a tudás forrására. Gólyaként láttam meg azt a fészket, ahová idestova három éve először beléptem. Van ebben a suliban minden, mi szemszájnak ingere, többféle szak közül választhatunk, mint a kíváncsi kisgyerek. láttam én itt hentest, péket, logisztikust és néhány sportolót, de ami igazán megfogott, az a kereskedelem terén mutatkozott. Már azt is tudom, majd engem kerestek, hogyha nő a kínálat és a kereslet. Bruttó és nettó számomra nem ismeretlen, tanárainknak hála már ezt is belsővé tettem. Közöttük is igen színes a paletta, van aki szigorú, vicces és akad humorista. Észrevettem azt, hogy az oktatók célja egy, s ugyanaz: hogy minél több tudással gyarapodjon a kobak. Hagyomány, kultúra és jeles napok, az iskola életében mindig jelentős szerepet kaptok. Iskolánk igen aktív életet él, külföldre is utazhatsz, ha nagyon szeretnél. Bevettük már Bécset, s a lengyel vidéket, de amire én már nagyon vágyom, azt májusban, Londonban megtalálom. Működik nálunk a cserediák program, ha valaki nagyon rossz, elcserélik egy jobbra. Nekem mindenben segít a suli, képviseli az érdekeim, s ha kell segíti a problémás kéréseim. Bármely szakot is válaszd, biztos hogy hasznosítható tudásra találhatsz. ”Gyakorlat teszi a mestert”, bármilyen kérdésed adódna, kézfeltartással jelezd az oktatódnak. Kisegít ő jobbnál-jobb tanácsaival, cserébe csak annyit vár majd, légy figyelmes, törtető, szorgalmas és jó kérdező.

- Balogh Dóra Emese

Tamássy Krisztiánnak hívnak es az egyik végzős osztály tanulója vagyok a 12. A-nak. A mi osztályunk az első olyan sport osztály, aki a szakmájaként veszi magát a sportot. Mikor meg tudtam, hogy Debrecenbe van ilyen tanulási lehetőség egyből tudtam, hogy nekem ide kell jönnöm. Amilyen képzést itt tanulhatok az nagyon közel áll hozzam, mivel versenyszerűen jégkorongozók es azzal foglalkozhatok, amit szeretek. Így szerencsére össze tudom kötni a kellemest a hasznossal. Ez egy komplex képzés, nagyon sok fele szakmai tantárgyunk volt már a négy év során, mint például anatómia, edzés elmélet, sportágazati ismeretek, sport történelem es ehhez hasonló nagyon érdekes tantárgyak.

Maga a képzés 4 eves, de van egy plusz év, ami után OKJ-s oklevelet kapunk szakképesítésünkről. Az iskoláról csak annyit tudok mondani, hogy nem, különbözik a többi iskolától. Nagyon jó programok szoktak lenni, olyanok, mint sportok napok, diák önkormányzatos napok, iskolai kirándulások akár külföldre is. Én egyáltalán nem bántam meg hogy ezt az iskolát és ezt a szakmai képzést választottam, rengeteg barátra tettem itt szert es nagyon sok mindent tanulhattam a sportról. Ha tehetném en ugyan úgy döntenék és ezt az iskolát és képzést választanám.

- Tamássy Krisztián

Molnár Georgina vagyok, két tanítási nyelvű kereskedelem-marketing és üzleti adminisztráció szakon tanulok. Mikor 8-os voltam anyával leültünk és megbeszéltük, hogy mindenképp egy olyan iskolába fogok menni, ahol lehet szakmát is tanulni, de ugyanakkor nyelvtanulásra is van lehetőségem. Azért emellett a szakirány mellett döntöttem, mert édesanyám ismert engem és a képességeimet annyira, hogy majdnem biztosan tudta, hogy ez testhezálló lesz számomra és még szeretni is fogom. Miután ezt eldöntöttük körülbelül három iskola jöhetett szóba, amelyikből az egyik a jelenlegi iskolám volt. Az Irinyi elég meggyőző volt, és amiket akkor ígértek nekünk véleményem szerint be is tartotta. Rengeteg kitűnő programon vehettem részt, amikre nem biztos, hogy lehetőségem adódott volna másképp például a külföldi utazások által és sok hasznos tapasztalatot is gyűjtöttem. Ezen jó tapasztalataim alapján minden kedves érdeklődőnek szívesen ajánlom.

- Molnár Georgina

Kertész Réka vagyok 11.a osztályos tanuló. Amikor ebbe az iskolába jelentkeztem már másik suliba jártam 2 éve. Nem volt ott lehetőségem ezalatt sportolni (focizni) olyan szinten, mint amilyenre kiskorom óta vágytam. Ekkor döntöttem amellett, hogy váltok, és afelé orientálódok, amit szeretek és érdekel. Az interneten informálódtam az Irinyiről. Tetszett a szak, a lehetőség, amit kínált. Mikor átiratkoztam nem ismertem senkit. Azt gondoltam nehéz lesz beilleszkedni, de kellemesen csalódtam. Az osztályom nagyon befogadó volt és nem éreztem magam kívül állónak, mert sportosabb vagyok az átlagos lányoknál. Nem bántam meg, hogy átiratkoztam, nagyon sokat köszönhetek a sulinak, tanároknak. Rengeteg helyre eljutottam (Erdély, Felvidék, Olaszország), ha problémám van, tudom fordulhatok tanáraimhoz . Számtalan olyan élményt kaptam amitől ,,több” lettem és a világban ezekkel az ismeretekkel mint ember s mint szakember tudom meg fogom állni a helyem.

- Kertész Réka

A nyolcadik osztályt elhagytuk, kicsit félve léptünk be, az Irinyi János Szakközépiskolába. Szeretünk sportolni ezért esett erre az iskolára a választásunk. Kíváncsiak voltunk új tanárainkra, osztálytársainkra, akikkel mára már összebarátkoztunk, összeszoktunk. Tanáraink kedvesek és segítőkészek. Az elvárásoknak nem mindig tudunk megfelelni, mert hétvégén meccsek vannak. Az érettségi tantárgyakból jól felkészítenek, de így is van, aki túl sokat vár el az olyan tantárgyakból, amik később nekünk nem fontos az érettségin. Az iskola színvonalas, sokrétű pályaválasztás van. Azért is választottuk ezt a tagozatot, mert az osztály nagy része sporttal szeretne foglalkozni. Bár a tornatermünk lehetne egy kicsivel nagyobb, az új fittness teremnek nagyon örülünk. Kedveljük a minden évben megrendezésre kerülő szakmák éjszakáját és a sportnapokat. Ezeken a napokon, mindenki megtalálja, a kedvére való játékokat, elfoglaltságokat.

Számunkra a sport egyfajta életvitel, ami fegyelemre és magabiztosságra tanít!

- Németi Rebeka

Tavaly, mikor pályaválasztás előtt álltam, az Irinyi János Szakgimnázium szakmacsoportjai keltették fel a figyelmem.

Minden ágazatnak megtaláltam a maga szépségét, de legjobban a kereskedelem-marketing szakmacsoport tűnt a legérdekesebbnek.

Szüleimmel együtt átgondoltuk és rájöttünk, hogy ezzel a szakmával könnyen el tudok majd helyezkedni. Ugyanis az 5 éves képzés során az érettségin kívül még két szakképesítést is szerzek.

Az iskola számos logisztikai céggel áll összeköttetésben és úgy gondolom, hogy tanulmányaim befejeztével kaphatok segítséget az elhelyezkedésben, például a gyakorlati munkahelyen, mellyel megalapozhatom jövőmet.

- Kövér Nikolett

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot